Energetická společenství jsou iniciativy, kde lidé, firmy a organizace spolupracují na výrobě a sdílení energie z obnovitelných zdrojů, jako je slunce, vítr nebo biomasa. Cílem těchto společenství je snížit náklady na energii, zlepšit životní prostředí a posílit komunitu.

Energetická společenství mohou mít různé právní formy, například družstva, neziskové organizace nebo malé a střední podniky. Jejich hlavním účelem není vytváření zisku, ale poskytování environmentálních, hospodářských a sociálních přínosů svým členům a místním komunitám. Členství v těchto společenstvích je otevřené a dobrovolné, a členové mohou mít aktivní roli při rozhodování o jejich činnosti.

Technické nastavení energetických společenství

Výroba energie v energetických společenstvích je obvykle zajišťována prostřednictvím instalace obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární panely, větrné turbíny nebo biomasa. Tyto zdroje mohou být umístěny na budovách, ve volné krajině nebo na speciálně vyhrazených plochách.

Energetická společenství využívají různé technologie k optimalizaci výroby a spotřeby energie. Patří sem například:

  • Solární panely: Instalované na střechách budov nebo na volných plochách. Využívají sluneční energii k výrobě elektřiny.
  • Větrné turbíny: Umístěné na místech s vhodnými větrnými podmínkami. Využívají větrnou energii k výrobě elektřiny.
  • Biomasa: Využívá organický materiál, jako je dřevo nebo rostlinný odpad, k výrobě energie.
  • Bateriové úložiště: Slouží k ukládání přebytečné energie, která může být použita v době, kdy výroba z obnovitelných zdrojů není dostatečná.
  • Inteligentní měření (AMM): Automatizované systémy, které monitorují a řídí výrobu a spotřebu energie v reálném čase.

Výhody energetických společenství

Výroba vlastní energie pomáhá snižovat účty za elektřinu, což je výhodné pro všechny členy společenství. Používáním obnovitelných zdrojů zároveň snižujeme emise CO2 a chráníme planetu. Díky energetickým společenstvím jsme také méně závislí na velkých dodavatelích energie, což zvyšuje energetickou bezpečnost. Spoluprací na energetických projektech se posiluje komunita a vytvářejí se nová pracovní místa.

Jak to funguje?

Prvním krokem k vytvoření energetického společenství je zjistit, kolik energie dané město nebo obec a jeho obyvatelé spotřebují. Následně se podíváme, kde je možné využít solární panely, větrné turbíny nebo další obnovitelné zdroje. Je důležité informovat občany o možnostech zapojení do energetického společenství a poskytovat jim potřebnou podporu.

Podpora a financování

Na projekty energetických společenství je možné získat dotace a podporu z různých programů, což usnadňuje financování instalace solárních panelů, větrných turbín nebo jiných zdrojů energie.