Energetický zákon přináší do české legislativy novinky v podobě aktivního zákazníka a energetického společenství. Tyto instituty umožňují spotřebitelům a výrobcům elektřiny sdílet elektřinu s dalšími subjekty pomocí distribuční či přenosové soustavy. Aktivní zákazník představuje inovativní přístup ke sdílení a využívání elektřiny, který podporuje udržitelný rozvoj a energetickou nezávislost. Tento institut nabízí flexibilitu a možnosti pro menší skupiny spotřebitelů i výrobců elektřiny.

Co je aktivní zákazník?

Aktivní zákazník je subjekt, který nejen odebírá elektřinu, ale také ji vyrábí. Tito zákazníci instalovali zdroje k výrobě elektřiny, například fotovoltaické panely, a mají nyní právo sdílet vyrobenou elektřinu s využitím distribuční či přenosové soustavy.

Jak funguje sdílení elektřiny?

Sdílení elektřiny přes aktivního zákazníka umožňuje:

  • Sdílení elektřiny mezi provozovnami jednoho subjektu.
  • Přenos elektřiny do nejvýše 10 předávacích míst jiných zákazníků odlišných od výrobce.
  • Sdílení elektřiny mezi bytovými jednotkami připojenými k distribuční soustavě za hlavní domovní pojistkovou nebo kabelovou skříní.

Sdílení může probíhat bezplatně nebo za úplatu, což umožňuje flexibilitu a různorodé využití vyrobené elektřiny.

Benefity a administrativní náklady

Jedním z hlavních benefitů aktivního zákazníka je absence administrativních nákladů. Elektroenergetické datové centrum (EDC) bude zajišťovat sdílení elektřiny, a dokud nevznikne, pomáhá všechny žádosti a formality řešit provozovatel distribuční soustavy. Tento model usnadňuje proces sdílení a činí ho dostupným pro menší skupiny uživatelů.

Jak se stát aktivním zákazníkem?

Pro registraci jako aktivní zákazník je nutné:

  • Registrovat se u EDC ve zjednodušeném režimu, což je zdarma.
  • Znát označení svých odběrných míst (EAN), které je uvedeno na faktuře nebo smlouvě o připojení k distribuční soustavě.
  • Mít zdroj výroby elektřiny, nejčastěji fotovoltaiku, a zajistit, aby byl umožněn přetok nespotřebované elektřiny do sítě.

Sdílení bez územních omezení

Navzdory počátečním obavám bude možné sdílet elektřinu napříč celou elektrizační soustavou České republiky, tedy například z distribučního území ČEZ Distribuce do území EG.D nebo PREdistribuce.

Kdo může elektřinu sdílet?

Novela zákona zavádí pojem aktivního zákazníka a energetického společenství. Aktivním zákazníkem může být skupina až deseti osob, které společně vyrábějí energii a sdílí ji mezi sebou. Typickým příkladem je jedinec, který si vyrábí elektřinu na střeše své chaty a využívá ji během víkendů, zatímco přes týden posílá vyrobenou elektřinu do svého bytu ve městě.

Prosumer: Producent a spotřebitel

Termín „prosumer“ (z anglického „producer“ a „consumer“) se používá k označení aktivních zákazníků, kteří nejen vyrábějí čistou energii, ale také ji spotřebovávají. Tento model podporuje udržitelnou energetiku a snižuje závislost na fosilních palivech.